ОТНОВО ПОД БАЩИНАТА СТРЯХА Преглед отблизо

ОТНОВО ПОД БАЩИНАТА СТРЯХА

Нов продукт

Сборник разкази

Виден Георгиев

Повече детайли

10,00 лв с вкл. данък

Добавяне към списъка с желания

Повече информация

„Отново под бащината стряха“ 

проф. Виден Георгиев 

“Изтъкнат учен медик, изследовател и университетски преподавател проф. Виден Георгиев има органическо белетристично дарование, изявено в разкази, повести и романи.

Сладкодумен разказвач, силата на неговата художествена мисъл е в цялостното световъзприемане на живота в неговата многоизмеримост, в жизнеутвърждаващото начало и изящния словесен рисунък. Сътворил е богата и оригинална образност, която въздейства и вълнува, защото всичко написано е минало през сърцето му, всичко е премислено и прочувствано. При него има едно спокойно повествование, с уравновесен ритъм, дори когато рисува драматични ситуации. Прозата му обсебва не само със своите човеколюбиви послания, но и защото е сетивна и живописна, изпълнена с багри, тонове, движения на форми, живи усещания, коитодоставят естетическа наслада. 

Този нов сборник с разкази „Отново под бащината стряха“ именно доказва безграничните съзидателни възможности на творческата личност. Той умее да се превъплъщава както в селския, така и в градския свят и да създава неповторима атмосфера и ярки индивидуални човешки характери. Много пластично рисува природата, времето, сезоните – всичко това е показано с характерната си материалност и специфика. В обикновеното битово ежедневие съумява да открие живи и неподозирани неща и автентични човешки стойности и да ги обективира в запомняща се художествена образност. И намира една нова философско-етична интерпретация на процесите и явленията и доказва категорично и убедително своята концепция, че невралгичната точка на днешния свят е в прекъснатата връзка на човека с природата и в загубената човешка добродетелност. Така този сборник внушава много похабени житейски истини, дава мъдрост и поучава как да се битува пълнокръвно и как дори да се умира.

В разказа „Отново под бащината стряха“ писателят защитава човешкото право на пълноценно съществуване чрез природните форми на живот. Този сборник с разкази „Отново, под бащната стряха“ внушава много поуки от философски и етичен характер и тяхното осмисляне е абсолютно потребно и днес, за да се самоопознаваме като минало и настояще и с оптимистичен поглед към утрешния ден. Това е посланието на тази стойностна книга.”

Из увода към книгата – академик марин Кадиев

127 стр., мека подвързия

ISBN 978-954-463-231-1

цена 10 лв.