Христо Ботев ДА ДРАСНЕМ КИБРИТА НА ВЪСТАНИЕТО Политическият роман на поета Преглед отблизо

Христо Ботев ДА ДРАСНЕМ КИБРИТА НА ВЪСТАНИЕТО Политическият роман на поета

Нов продукт

Незавършеният политически роман на Христо Ботев – 170 години след раждането на поета – революционер

Съставител и коментари акад. Иван Радев

Повече детайли

15,00 лв с вкл. данък

Добавяне към списъка с желания

Повече информация

“ Да драснем кибрита на въстанието – политическият раман на поета”, незавършеният политически роман на Христо Ботев – 170 години след раждането на поета – революционер. 

Изданието представя непубликувания, до сега, замислян и започнат роман от Христо Ботев “Змей”.

Известният литературовед, литературен историк и критик акад. Иван Радев поднесе своята поредна приятна изненада. В това издание акад. Иван Радев прави задълбочен и необичаен за широко познатия ни Ботев анализ на неговото творчество. Тук опознавамечувствителността,  нагласите, критериите  и мащабите на мислене на самия Ботев, товакоето той ни е оставил, като свое присъствие в  романовия жанр, но не в широкопопулярните форми на романа,  а във формата  на политически роман в статии. 

Широкият кръг читатели ще бъде изненадан  от факта, че  в наши дни се появява Ботево съчинение, обозначено „политическият роман на поета“.На специалистите е известно, че той замисля по-разгърната белетристична творба.

Още когато публикува първите свои стихотворения „Майце си“ и „Към брата си“/1867-1868 г./, Хр. Ботев живее със съзнание за синкретичната природа на Словото. Преди да е отпечатал ред публицистика или белетристика, той онасловява бъдещата си, останала неиздадена, дебютна книга: „Първи поетически опити – проза и стихотворения“   В  първите редактирани от него вестници „Дума“ и „Будилник“ наред със стиховете присъстват “Примери от турско правосъдие“, „Петрушан“ и „Смешен плач“, „Това ви чака“, „Хайде на изложбата“,  „Долапът“. По въздействие и  мащаб на прозренията си Ботевата проза и публицистика  не отстъпва на неговата лирика. Сплав от очерково-публицистични елементи, повествователните му текстове винаги залагат на суровите факти, щедро предлагани от робската участ на собствения му  народ. Пречупени през могъщия  художествено-емоционален заряд на таланта му  в името на модерна за времето си радикална нравствено-философска и гражданско-политическа  доктрина, те заговарят с езика на съдбовното и прогностичното. И

то намира своите форми, своите трайни внушения... 

С безалтернативно-метафоричния си заряд фразата „Да драснем кибрита на въстанието“  събира в себе си всичко, което занимава и вълнува Христо Ботев през 1875 г. Изключително важен и решаващ с последиците си факт за него се оказва възможността в нейното навечерие, от 8 декември, да започне сам издаването на седмичника  „Знаме. Вестник политически и книжевни“.Именно  на неговите  страници – от първия до последния 25-ти брой/27 авг. 1875-та/ - намират място поредицата фрагменти, съставящи неговия своеобразен, да го наречем политически, репортажен тип роман. Ярко и категорично, обхватно и картинно, в такт със задъхания ритъм на авторовата свръхчувствителност и отдаденост, изложението върви по стъпките на събитията. Взаимосвързани по своята същност и цели, тези събития обуславят сцеплението на вложеното в посветените им  страници, разкрили тяхната същност и ботевски постигнат мащаб на изображението.

Книгата е 206 страници, с твърда подвързия, съдържа статии и илюстрации.

ISBN 978-954-463-203-8

Цена: 15 лв.