ГЕНА ДИМИТРОВА БОГ ГОВОРИ ЧРЕЗ ГЛАСА МИ Преглед отблизо

ГЕНА ДИМИТРОВА БОГ ГОВОРИ ЧРЕЗ ГЛАСА МИ

Нов продукт

документален и човешки роман

Повече детайли

35,00 лв с вкл. данък

Добавяне към списъка с желания

Повече информация

Един великолепен документален и човешки роман за Незабравимата Гена.

Луксозният албум е посветен на 75 годишнината от рождението на оперната легенда. Текстът в книгата e на български и английски, с резюме на италиански. Изданието е богато илюстрирано със снимки от сцената и живота на Гена, някои от които се публикуват за първи път. Авторката, известен български музиковед, години наред е работила заедно с Гена, с мисията да предаде на поколенията силата на духа й. Самата Гена е преоткривала себе си, когато заедно вървят по стъпките й и правят филма послучай нейния 60 – годишен юбилей. Магдалена успява да пресъздаде както най-силните моменти от триумфа на сцената, екстаза на публиката следвала Гена по цялия свят, така и човешкото общуване с нея, нейните послания, ценности и човешки измерения за живота.

Само загравията на отделните глави в книгата завладяват със силата на нейната възвишеност : Драматичната сопрано, Под знака на съдбата, Да носиш евангелието в себе си, Гласът на Арена ди Верона, Кралица на Ла Скала, Звездни войни, Глас, който само боговете заслужават, Да бъдеш с Гена, Животът не е привилегия, животът е мисия  …

В книгата е включен  и разказ за Гена от проф. Кирил Топалов (Сега посланик на България при Светия престол (Ватикана) – “Едно късно, но силно приятелство”.

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, приветства гостите на премиерата и и изрази своята почит именно днес, когато операта отбелязва 75- годишния юбилей от рождението на легендарната, велика, обичана  и уважавана от всички ни  Гена Димитрова със спектакъла “Турандот” и премиерата на този луксозен и богато съдържателен албум за нейния вдъхновяващ живот.

Проф. д-р Румяна Каракостова, БАН: “Както подсказва и самото заглавие, е  базирана изцяло на преки впечатления от преживяното общуване с оперната звезда през последното творческо десетилетие от нейния свръхдинамичен и отдаден на сценичното изкуство живот. И в още по-голяма степен – на разкриването на огромния й личен архив (аудио и видео записи, снимки от спектакли и критики на различни езици), приживе завещан на музиколога Магдалена Манолова. … Книгата диптих, т.е., в две части: биографична БОГ ГОВОРИ ЧРЕЗ ГЛАСА МИ и ретроспективно-обзорна НЕЗАБРАВИМАТА ГЕНАкоито в идейната си цялост се стремят да портретират мощния певческо-артистичен талант и необятната магнетична природа на явлението Гена Димитрова.

От такава гледна точка в първата, съкровено изповèдна част своеобразна кулминация очертават трите последователни фрагмента: Гласът на Арена ди ВеронаКралица на Ла СкалаС короната на Турандот, Абигайле, лейди Макбет и заключителният Няма нищо по-красиво от човешкия гласДокатовтората част минава основно под знака на философските обобщения: Животът не е привилегия, животът е мисияЗемна и възвишена; В окото на камерата; Уроци за сцената и животаПрофесионален виртуоз и приятел на човешкия род (в които отчасти ни въведе и днешното развълнувано слово на Магдалена Манолова).

Ще завърша експозето си по повод премиерата на книгата като още веднъж подчертая, че емоционалният градус на разказа и в двете й части разчита на живите спомени на авторката от творческите им срещи, на нестихващия патос, с който тя продължава съвместните им проекти и след преждевременната раздяла с уникалната личност Гена Димитрова, и най-вече – на спонтанно споделеното от оперната дива пред камерата или в непринуден разговор. Именно в това се изразява документалният характер и достойнството на книгата, наред с оповестяването на непубликувани до момента архивни материали и перфектния превод на пълния й текст след всяка от частите, съответно на английски и на италиански, както и с отличното качество на графичния дизайн, и на цялостния изискан вид на изданието.

 

 

автор Магделена Манолова

превод английски език Дариана Цекова

превод италиански език Алесандра Бертучели

редактор Ралица Дукадинова

художествен дизайн Галя Герасимова

 

200 стр., твърда подвързия, първо издание

ISBN 978-954-463-192-5, 2016 г.

цена 35.00 лв.