БЕЛОМОРСКА БЪЛГАРИЯ (1941 – 1944) Преглед отблизо

БЕЛОМОРСКА БЪЛГАРИЯ (1941 – 1944)

Нов продукт

Стоян Райчевски

Повече детайли

29,00 лв с вкл. данък

Добавяне към списъка с желания

Повече информация

Книгата проследява историческите процеси и международните договори, които определят съдбата и живота в Беломорската област. Наименованието Беломорска България се налага трайно в общественото съзнание и в печата като географско име за онази част от Южна България, очертана от границите на новоприсъединената административна Ксантийска област, простираща се от Марица до Струма (от изток на запад) и от южните разклонения на Родопите до бреговете на Бяло море (от север на юг), заедно с островите Тасос и Самотраки. Заглавието на книгата повтаря всъщност името на издавания в гр. Ксанти през 1919г. и от 1941 до 1944 г. български вестник « Беломорска България».

"Тази книга представя съдбата и живота в Беломорската област, когато през лятото на 1941г. тя е присъединена отново към България. Проследена е накратко и тежката съдба на българското население в Беломорието, неговото прогонване оттам и усилията за възвръщането му през 1941-1944 г.

В тази книга не се спирам на политическите и военните аспекти на създадената от най 1941 г. до септември 1944 г. в пределите на българската държава Ксантийска област. Тя е разказ за стопанското и културното строителство на българите в Беломорието през един неголям тригодишен период, за гигантските усилия и огромни средства, вложени тогава от българската държава в изграждане на комуникации, пътища, благоустрояване на градове и села и развитие на модерно селско стопанство и търговия, в строителството и разкриването на училища, създаването на читалища, културни институти, опазването на културно-историческото наследство, подкрепата за спорта, социалните и други дейности в една сложна международна обстановка, когато почти по целия свят бушува пожарът на Втората световна война."

От автора

 

352 стр., твърда подвързия

ISBN 978-954-463-134-5       бълг. ез.          Цена 25 лв.