БЪЛГАРИ И ЕВРЕИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ Преглед отблизо

БЪЛГАРИ И ЕВРЕИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Нов продукт

Стоян Райчевски

Повече детайли

25,00 лв с вкл. данък

Добавяне към списъка с желания

Повече информация

Авторът проследява традиционните връзки между евреи и българи от времето на първите контакти между тях до наши дни – най-ранните заселвания на евреите на територията на днешна България и взаимоотношенията им с българите в средновековната и в съвременната българска държава, участието им в българското освободително движение и във войните, които България води за националното си обединение, активната роля на българските евреи пред международната общност в защита на българските национални интереси, когато България два пъти – след Първата и Втората световна война – трябва да чака решението на Великите сили при сключването на мирните договори в Париж.

Описана е ролята на българските евреи в утвърждаване идеите на Теодор Херцл за възобновяване на еврейската държава и благоприятната среда, която те имат за осъществяване на тази си дейност в България. Солидарността между българи и евреи в годините на изпитания по време на Втората световна война и на перспективите за добро сътрудничество между България и Израел са сред основните теми в книгата.

Включени са много сведения и илюстрации за богатото еврейско културно-историческо наследство, запазено и съхранявано в България: синагоги, архитектурни паметници, възпоменателни паметници и плочи, музейни сбирки, старопечатни книги и др. Отбелязани са творческите постижения на редица български евреи със значим принос в българската култура, литература, живопис и др.

 

160 страници, твърда подвързия

ISBN     -10: 954-463-021-X

ISBN     -13: 978-954-463-021-8          бълг. ез.          Цена 25 лв.