НАРОДНЕ ПЕСМЕ МАКЕДОНСКИ БУГАРА

Нов продукт

НАРОДНЕ ПЕСМЕ МАКЕДОНСКИ БУГАРА

Стефан Веркович

фототипно издание, сборник, 1860

Повече детайли

25,00 лв с вкл. данък

Добавяне към списъка с желания

Повече информация

„НАРОДНЕ ПЕСМЕ МАКЕДОНСКИ БУГАРА“

фототипно издание, сборник

Стефан Веркович

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА ЗНАЧИМОСТТА НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ФОЛКЛОРЕН СБОРНИК „НАРОДНЕ ПЕСМЕ МАКЕДОНСКИ БУГАРА“

За българската фолклористика книгата „Народне песме македонски бугара“ има такова значение, каквото „История славянобългарска“ за българското Възраждане. Интересът към народното творчество е един от главните белези на европейския Ренесанс. Затова сбирката от народни песни, записани по земите, населявани от българско население преди да е възкръснала държавата ни от петвековното османско иго, ни изравнява с духовните стремления на просветения Запад. Съвсем естествено е и учен от чуждестранен произход да извърши тази изследователска работа: Стефан Веркович – най-големият сръбски фолклорист на XIX век. Неговата научна добросъвестност го кара да напише още в предговора към изданието, че народните песни, които е събрал, доказват безспорно българския характер на населението по земи, към които от край време посягат сърби и гърци, а след възникването на македонизма и агресията на т. нар. „македонци“. Затова фолклористът Стефан Веркович е недолюбван в родната си Сърбия, а в Царство България Народното Събрание му гласува пожизнена пенсия, в знак на признателност.

Сборникът „Народне песме македонски бугара“ възпроизвежда точния факсимилен отпечатък на оригинала от 1860-та година. Съдържа 355 народни песни, които са обнародвани на оригиналния език, на който са записани, а Стефан Веркович изрично подчертава, че това е български. Публикуван е и неговия автентичен предговор.

Преиздаването на тази книга сега, през 2016-та г., е проява на най-искрено родолюбие и ще възкреси сред съвременния читател историческата истина за духовната мощ и непреходност на българската фолклорна култура.

Предговор към изданието написа проф. Кирил Топалов – виден литеретуровед, писател, дипломат, в момента посланик на България във Ватикана.

 

ISBN  978-954-463-193-2

464 страници, твърда подвързия

цена 25 лв.