ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ. Контекст и присъствие в литературата Преглед отблизо

ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ. Контекст и присъствие в литературата

Нов продукт

ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ. Контекст и присъствие в литературата

акад. Иван Радев

Повече детайли

0,00 лв с вкл. данък

Добавяне към списъка с желания

Повече информация

Д  И  М  Ч  О    Д  Е  Б  Е  Л  Я  Н  О В

Книгата на акад. Иван Радев е посветена на 130 годишнината от рождението на поета. Но тя няма юбилеен характер. Създавана е  в продължение  на   години. Предхожда се не просто от публикувани статии. В основата й са усилията за  доизясняването на проблеми, залегнали в изследването „Българският писател и  Войните. 1912-1918“, в подготовката на национална  конференция и сб. “Димчо Дебелянов. 125 години от рождението му“, в книгата „Димчо Дебелянов. Обреченият на ранна смърт и вечен живот“/2013/, в  томчето „Димчо Дебелянов. Лирика“/2016/ от колекцията „Достойно есть“, в преиздаване на   книгата  „В казармата и на фронта с Димчо Дебелянов“/2016/ от Тихомир Геров.    

           В книгата изключителният талант на поета  е разкрит в  напрегнатия му диалог с традицията, завещана от Ботев, Вазов, Пенчо Славейков, Яворов, с неговото поколение в лицето на Н. Лилиев, Люд. Стоянов, Траянов, Ем. П. Димитров, Гео Милев, на белетристите Й.Йовков, Илия Ив.-Черен... Изяснява се проблемът как Дебелянов казва своето „НЕ“ на Бохемата, как се домогва  до свой вариант на естетиката на символизма. България няма друг поет, който да е създал такава чиста и дълбока  с искреността и доверителността си  пълноценна лирика, без да заема позата на реформатор, без да очаква слава и  материално замогване, без да й възлага ролята на оръжие за социални правдини, без да я поставя в услуга на политиката. Тя е  - и си остава! -  само изповед на неговата интимна човешка същност, чийто заряд и излъчвания намират, поне засега, път към всяко от следващите поколения.

      Голяма  част  от страниците и обобщенията  в книгата са резултат от настоятелни издирвания  в периодическия печат от началото на века – той все още крие и  лични Димчови текстове, и показателни отгласи от неговото присъствие в литературния живот. Уплътнява се представата за редакторската му дейност във вестниците „Ден“  и „Вардар“, изваждат се на показ непривличани негови публицистични прояви. Дискутира се по  проблема за авторството му над  текстовете „Прощаване с Яворов“ и „Последният хайдутин“,  изтъква се изключително интересната му позиция към чужди автори като Валерий Брюсов, Фридрих Ницше  и др. Специална част от изложението има за основа  новооповестени оригинални материали от Дебеляновия архив/писма от поета и до него, семейната кореспонденция  около  гибелта му, пълния текст на „Смъртния акт“.../.

    До голяма степен подобен характер имат  и  страниците в  раздела „Поетът – смърт и битие  „post mortem.  За пръв път така разгърнато и задълбчено са проучени документите, свързани с Дебеляновото пребиваване  на фронта и неговата смърт, съхранявани в Централния  военно-исторически архив – В. Търново. За  първи път са портретувани и  личности, които са част от  бойното му обкръжение /майор Томов, поручик Цветинов, кап. Стоянов, подофицер Тих. Геров/, когато той се прощава с живота.

    Книгата „ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ. Контекст и присъствие в литературата“ на акад. Иван Радев има  с какво да обогати и удовлетвори  почитателите на  поета. Тя  придвижва и задълбочава познанията ни както  за самата личност и създадената от нея  лирика, така и за  мястото й в националния поететически развой.

446 стр., твърда подвързия, 2017 г.

ISBN 978-954-463-195-6

цена 20.00 лв.